JOUKOLAN ALBERTTA-AF-GP82 s. 17.4.2008
takakorkeus 140 cm
isä: Kellcrest He-Man ET
emä: Joukolan Viennetta-AF-EX90
emänisä: Calimero
Poikimiset ja 305 pv tuotokset:
30.08.2010 8058 - 4,29 - 3,50 L (Ideostar) Joukolan Hertta
14.02.2012 9828 - 4,27 - 3,41 L (F.P.Enrique ET) Joukolan Jertta
16.04.2013 10226 - 4,44 - 3,35 S (Kildare Uliver ET)
04.08.2014 L (Orraryd) Joukolan Labertta
Albertta on yksi meidän kolmesta he-manilaisesta ensikostamme ja on kyllä ehdottomasti yhtä miellyttävä kuin muutkin. Lisäodotuksia on tietysti ollut sen vuoksi, että Albertan emänä on yksi superlemppareistamme, Viennetta. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Albertasta ei tule yhtä korkeaa kuin emänsä on, mutta ihan riittävän kokoinen silti. Utare on timmin näköinen, vetimet tosin melko lyhyet kuten Amaretollakin, mutta lypsyssä ei ole mitään ongelmaa. Ensimmäinen koelypsy oli 30,9 kg.

16.2.2011
Albertalle ei kuulu ihan niin hyvää kuin tuon alkukirjoituksen perusteella olisi toivonut. Se on kyllä lypseskellyt melko tasaisesti hieman alle kolmeakymppiä, koelypsyt ovat tähän mennessä olleet
30,9 - 30,9 - 27,8 - 26,7 - 27,0 kg, mutta solut ovat olleet hieman koholla ilman mitään näkyvää merkkiä utareessa, viimeisimmässä näytteessä peräti 319. Huolestuttavampi juttu on kyllä se, että Albertta ei ole vielä tiine ja sen siemennyksessä on ollut isoja ongelmia, sisuksissa on jotain häikkää eikä pistolettia tahdo saada ollenkaan läpi. Mitähän tästä oikein tulee?!

2.9.2011
Nyt on hyviä uutisia! Tilasonni sai Albertan kantavaksi ja nyt sen odotetaan poikivan 11.2.2012 Faucher Poker Enriquesta. Sisuksissa ollut "kasvain" on suurentunut entisestään, mutta paikallistunut selvästi erottuvaksi ja eläinlääkärin arvion mukaan kyseessä on vain syyläkasvain, jonka voisi helposti napsaista pois. Tämä on kyllä toistaiseksi vielä tekemättä. Albertta lypsi pitoisuuksia myöten ihan mukavan ensikkokauden ja nyt voidaan hyvillä mielin jäädä odottamaan toista poikimista, joka tosin harmillisesti siirtyy aika tavalla.
5.8.2012
Albertan poikimista kannatti odot-taa, sillä saimme siitä jo toisen lehmävasikan. Jertta näyttää tyypilliseltä sukunsa edustajalta; lypsytyyppiseltä, syvärunkoiselta ja hyväjalkaiselta. Albertta on lähtenyt lypsämään huomattavasti korkeammin lukemin kuin ensikko-na. Koelypsyt ovat olleet 28,4 - 42,5 - 39,3 - 39,4 - 35,7 kg. Kolmesti on taas siemennetty ja homma on tosi hankalaa yllä mai-nitun syyläkasvaimen vuoksi. Nyt ei ole edes isoa sonnia apuna...

Kuvassa Albertta 2 kertaa poikineena kesäkuussa 2012.
19.1.2013
Ihan ilman sonnia saatiin Albertta kantavaksi tuosta edellä mainitusta kolmannesta siemennyksestä ja nyt sen odotetaan poikivan Kildare Uliverista 22.4.2013. Sitä en kyllä ymmärrä mikä ajatusvirhe on tullut sonnia valitessa, sillä tuossa yhdistelmässä tulee jo jonkinasteinen jerrypläjäys, mutta ei siitä välttämättä mitään kohtalokasta tarvitse seurata.

Albertan poikiminen siirtyy sen verran, että rouva on vielä lypsyssä. Toinen 305 pv tuli jo täyteen ja aika hienoin numeroin 9800 kg. Siihen kun lisätään vielä keskisolut 26, niin ei ole moittimista tässä lehmässä.

5.10.2013
Hienosti meni Albertan kolmas poikiminen, vaikka poika tulikin. Rouva on lypsellyt ihan mukavasti, paras koelypsy 49,4 kg, mutta on taas muuttunut "vatilehmäksi", sillä Albertta lopetti kioskilla käymisen ja saa nykyisin lypsyn yhteydessä vadista väkirehutäydennyksen. Jonkin tasoista murhetta on aiheutunut Albertan takajaloista, joihin sattui pieni haaveri lehmän levittyä käytävälle. Nyt Albertta kulkee remmit jaloissa ja todennäköisesti jalat/remmit ovat syynä siihen, että se ei tykkää käydä kioskilla, sillä lattia kioskien takana on valitettavan liukas (ja siinä kohdassa kaatuminen tapahtuikin). Yritetään nyt vielä tiineyttää, mutta on aika todennäköistä, että tämä kausi jää Albertan viimeiseksi.

31.12.2013
Tiine lopultakin, eipähän enää hypi toisten joukossa. Odotetaan poikivan Orrarydistä 31.7.2014. Albertalta muuten meni jalkaremmit poikki eikä se sen jälkeen enää ole niitä kaivannutkaan. Jalat siis pelaavat, mutta jatkaa silti "vatilehmänä". Saapa nähdä vieläkö poijitetaan, vai pistämmekö pois kun lypsykausi on täynnä.

25.8.2014
Juu niinpä vaan Albertta keikkuu muonavahvuudessa edelleen. Eihän sitä nyt raaski lehmästä luopua, jos se on "Rosetin sukua". Albertta teki suureksi riemuksemme Orrarydistä lehmävasikan ja ihmeitten ihme, pikkuneiti Labertta on aivan perusayrshiren värinen! Labertta on muutenkin tosi komea ja korkea, mikä on iloinen yllätys. Albertan utare on edelleen hieno ja rungoltaan ja tyypiltäänhän tämä lehmä on ollut aina oikea silmänilo. Mutta ne jalat...vuohiset ovat tosi vennot. Vaikea päättää mitä Albertan kanssa tekisi ja täytynee vain asennoitua niin, että rouva lähtee pois, jos siltä alkaa tuntua. Toistaiseksi Albertta on niin pirtsakkaa tyttöä, että mitään poistumisajatuksia hänellä itsellään ei näytä olevan. Pikkuisen vaan teettää lisätyötä se, että Albertta ei edelleenkään suostu käymään kioskilla. Ekat kaksi viikkoa yritimme antaa lehmä olla pelkällä appeella, mutta pakkohan se vatitsydeemi taas oli ottaa käyttöön, kun Albertan hyvin alkanut heruminen tyssäsi. Nyt tuntuisi, että maitomäärät olisivat jo reippaasti päälle 30 kg, joten ehkä tästä vielä kausi saadaan aikaiseksi.

No niin, otettiin järki käteen ja poistettiin Albertta. Tämä oli parempi sekä lehmälle että hoitajille, Albertan jalat kun eivät koskaan kuntoutuneet entiselleen ja pidemmän päälle vatiruokinta käy hoitajille työlääksi. Mutta sanotaan nyt vaikka näin, että emme sentään ihan heti luovuttaneet.