JOUKOLAN UMBLE-AF-G75 s. 13.7.2005
takakorkeus 137 cm
isä: Pulkkalan Näky
emä: Silmu-AF-G76

emänisä: Koiraharjun Lenkki
Umble ensikkona
Poikimiset ja 305 pv tuotokset:
04.04.2007 8937 - 3,69 - 3,56 S (Rounion Danesco ET)
10.06.2008 12114 - 4,06 - 3,61 L (Conn) Joukolan Aroha-AF-G76
22.10.2009 11531 - 3,94 - 3,51 S (Heligo)
25.12.2010 S (Happiness)
Joukolan Umble on taas tällainen teiniraskaustapaus. Umble vietiin loppuvuodesta Huitille alkionvastaanottajaksi, mutta melko pian "kopeloinneissa" huomattiin, että Umble on jo noin 4-5 kk tiine. Hannu oli kovasti ylpeä kun sai ensimmäisen näin nopeasti kantavaksi... Umble tuotiin sitten maitojunalla kotiin odottamaan poikimista, jonka arvelin ajoittuvan huhtikuun alkuun. Kerrankin meni arvaus kohdalleen, sillä Umble ponnisti maailmaan vihoviimeisen Danescon jälkeläisen 4.4. Aivan sattumalta Hannu oli juuri silloin käymässä ja pääsi itseoikeutetusti kätilön tehtäviin.

Umble on uskomattoman kiltti ja lauhkea luonteeltaan. Utare on yllättävän hyvän näköinen, vaikka toistaiseksi pieni pöhötys estää näkemästä mikä on lopullinen muoto. Umble kasvaa vielä varmasti kokoa reippaasti, tällä hetkellä se on vielä hieman etumatala. Maitonsa teiniäiti antaa nopeasti ja sitä on tullut alusta alkaen sellainen 6-7 litraa kerralla. Tästä voi kehittyä vielä ihan mainio käyttöeläin.

Umblen paras koelypsy 32,2 kg. Ei todellakaan mitään valittamista tässä ensikossa, utare on hyvä - leveä takakiinnitys, lehmä kiltti kuin ihmisen ajatus ja heruminen on lähtenyt yllättävän hyvin käyntiin. Myös kesäkuinen luokitustulos on oikein tyydyttävä.

27.1.2008
Umblen siementäminen jätettiin suosiolla hieman myöhemmäksi, jotta sillä olisi aikaa kehittyä rauhassa. Tuli kerrasta kantavaksi ja odotetaan poikivan Connista 13.6.2008.

28.6.2008
Umblen toinen poikiminen sai tavallista suurempaa huomiota osakseen, sillä se poiki laitumelle juuri kun kongressivierailuryhmän bussi ajoi ohitse. Vieraat ilmoittivat heti bussista ulos tullessaan, että pellolla on vasikka ja heillä on sille jo nimi siltä varalta, että vasikka on tyttö. Nimeksi pitää laittaa Aroha, joka on Uuden-Seelannin alkuperäiskieltä ja tarkoittaa rakkautta. Tyttöhän sieltä tuli ja nyt meillä on pieni ruskea Aroha-vasikka. Umble on lähtenyt lypsämään reippaanlaisesti heti poikimisestaan lähtien, mutta siitä huolimatta utare on pysynyt hyvänä ja keskiside tiukkana.

Umble 2 kertaa poikineena sivusta......ja takaa.
29.3.2009
Umblen lypsykausi meni aluksi mainiosti, mutta yhtenä loppukesän päivänä toinen takaneljännes oli takaa turvonnut ihan valtavaksi. Koko utare meni aivan toispuoleiseksi ja turvotus levisi myös etuneljänneksen sivulle. Ihme kyllä utare ei repsahtanut juurikaan alas päin, ei keskisidekään, mutta edelleen tätä kirjoitettaessa utare on sivulta hieman kova ja toispuoleinen. Ja tosiaan sen sijaan, että keskiside olisi lauennut, on turvotus painanut kireän keskisiteen ansiosta sekä etu- että takavetimet aivan toisiinsa kiinni ja koneen kiinnittäminen on hieman hankalaa. Mitään muuta syytä utareen turpoamiselle ei ole keksitty kuin että toinen lehmä on polkenut takautareen päälle, sillä utareen takaa puhkesi jossain vaiheessa iso veripahka. Kaikkein omituisinta on se, että utareessa ei ole ollut tulehdusta ja maito on ollut vähäsoluista. Koelypsyissäkään ei ole moittimista, sillä maitomäärä on pysynyt potemisesta huolimatta tasaisena: 47,8 - 45,5 - 40,3 - 42,6 - 40,5 - 38,1 - 39,1 - 39,0 - 32,9 kg.

Umble jätettiin ensin kokonaan siementämättä, mutta kun se kuitenkin lypsi ihan mukavasti ja koko ajan tankkikelpoista maitoa, niin yritettiin tiineyttää sittenkin. Umble tuli kerrasta kantavaksi ja nyt sen odotetaan poikivan Heligosta 24.10.2009.
17.5.2010
Umble poiki onnistuneesti kolmannen kerran hoitopaikassa, mutta sai oikeaan etuneljännekseen pyogeneksen, joka aluksi jonkin verran vaivasi, mutta jostain ihmeen syystä ei ole aiheuttanut solutusta muihin neljänneksiin. Alkuvuodesta Umble alkoi yhtäkkiä kuntoutua vauhdilla ja nyt se on jo pitkään ollut kiiltäväkarvainen ja jaksanut lypsää hyvin huolimatta siitä, että on 3-vetiminen. Päätettiin jopa vielä siementää ja niin vain ekalla tärppäsi ja nyt Umblen odotetaan poikivan Happinessista 28.12.2010.

Kuvassa Umble 3 kertaa poikineena huhtikuussa 2010.
29.12.2010
Umble poiki jonkun päivän etuajassa kookkaan sonnipojan Happinessista. Umble on itse ollut oikein reippaassa kunnossa ja lähtenyt herumaan vauhdilla, mutta apua, miltä utare näyttää parhaillaan! Pyogeneksesta kärsivä oikea etuneljännes on paisunut valtavaksi ja jos yllä olevaan kuvaan vertaa, niin oikea puoli utareesta on nyt noin 20 cm alempana. Vasen puoli sen sijaan on ihan ok ja koko vedinnippu (niin, keskiside on todellakin vielä paikoillaan pitämässä vetimet lähekkäin) on siististi utareen toisella puolella. Utaremallista tulee ihan mieleen vanhat suomiayrshireajat. Saapa nähdä vieläkö tuon kokoluokan pöhötys häviää. No, Umble on tosi mukava lehmärouva ja toistaiseksi lypsänyt solutonta maitoa kolmesta toimivasta neljänneksestä, joten katsellaan päivä kerrallaan.

25.3.2011
No niin, eipä tarvinnut itse päättää, koska Umble laitetaan teuraaksi, sillä se heitti veivinsä ihan suorilta jaloilta. Aamulla lehmä oli pirteänä lypsyllä ja maitoa tuli 24,6 kg, päivän rehuannoskin oli kioskilta syötynä, mutta kun olisi pitänyt iltalypsylle hakea, niin Umble makasi kylmänä makuuosastossa. Olen varma, että painava utare oli lopulta katkaissut jonkin ison verisuonen tai sitten kyseessä oli jokin muu mystinen slaagi. Joka tapauksessa Honkajoelle vei rouvan viimeinen matka.
Umble ehti lypsää ihan kivat koelypsyt alkuvuodesta: 49,1 - 56,1 kg ja solut 37. Tytär Aroha jatkakoon emänsä viitoittamaa tietä maitomäärien suhteen.