GÅRDSBY SEPTEMBER MAIDEN s. 21.12.2005
isä: September
emä: 642 Maiden-VG89
emänisä: Lee
Takakorkeus 150 cm.
Poikimiset ja 305 pv tuotokset:
14.2.2008 8762 - 4,05 - 3,46 L (Goldwyn) Joukolan Aida-Maiden
30.01.2009 10431 - 4,21 - 3,39 S (Goldwyn) Joukolan Edwyn
18.08.2010 L (Baxter) Joukolan Hot-Maiden
Maiden ostettiin Gårdsbyn huutokaupasta Jan Goweniukselta lokakuussa 2007. Itse en hiehoa nähnyt ennen kuin karanteenissa Suomessa, sillä asiantuntevina ostajina toimivat Ahonkiven Olavi ja Vanhatalon Sari valitsivat ostokkimme. Kotiin hieho tuli karanteenista juuri ennen joulua.

Maiden on selvästikin tottunut elämään pihatossa, sillä heti sen päästyä uuteen navettaan (ensimmäiseksi päiväksi karsinaan) se alkoi vilkuilla toisten joukkoon. Seuraavana päivänä Maiden päästettiin vapaaksi ja se poistui karsinasta reippaasti ja sen näköisenä, että tätä tässä jo odoteltiinkin. Maiden kiersi kiinnostuneena koko navetan läpi, tutki ruokintapöydän, kioskit, vesialtaan ja makuuosaston. Aika tavalla eri tyylillä kuin toiset ostoeläimet, jotka saattavat hämillisen näköisenä ihmetellä ympärillä pyöriviä muita eläimiä, osa jopa kieltäytyy poistumasta karsinasta. Sopeutuminen siis sujui kuin itsestään ja jäimme jännäämään kuinka Maidenin lähestyvä poikiminen onnistuu.

Maiden pukkasi vasikkansa viikon yliaikaisena ja melkoisen mölinän säestyksellä. Poikiminen vaati reipasta vetoapua, mutta itse toimitus meni nopeasti - ja pääsimme ihailemaan vastasyntynyttä Goldwynin tytärtä, joka sai nimen Aida-Maiden. Lypsyhommat on opittu nopeasti ja Maidenin utare vaikuttaa aika mukavalta huolimatta melkoisesta turvotuksesta. Toivottavasti terveyttä riittää tuleville vuosille.

Utare on todella kaunis ja hyvä lypsettävä, mutta mikään maitotykki Maiden ei ole.
Korkein mittalypsy 32,1 kg.

30.6.2008
Maiden tuli kantavaksi yhdestä siemennyksestä ja nyt se on uudestaan kantavana Goldwynistä, odotetaan poikivan 29.1.2009.

2.9.2008
Otettiin Maiden vähän extempore Ellyn kuvattavaksi ja hienostihan tuo sujui, vaikka Maiden on hieman pidättyväisen oloinen lehmä. Lehmä tuntuu sekä kasvaneen että kehittyneen melkoisesti keväästä ja onkin mielenkiintoista kuulla Yvesin kommentit nyt syksyn luokituskierroksella.

5.1.2009
Maidenin eka lypsykausi tuotti ihan kohtuullisen 305 pv tuotoksen holsteinille vaatimattomasta herumisesta huolimatta, sillä lehmä jaksoi pitää lypsykäyränsä tasaisena. Utareterveys sillä on myös ollut erinomainen ja keskisolut vain 28. Taitaa mustienkin puolella meille sopia parhaiten nämä kanukkisukuiset... No, katsotaan mitä toinen lypsykausi tuo tullessaan.

29.3.2009
Kylläpäs harmitti, että Maiden teki sonnin toisella poikimisellaan. Poika sai nimen siltä varalta, että sillä olisi tilasonnikäyttöä. Välitykseen sitä ei nimittäin ole raaskittu laittaa. Maidenin utare on edelleen erinomainen ja se on myös alkanut lypsää selvästi paremmin kuin ensikkona, päivälypsyt siinä hieman 40 kg paremmalla puolella. Ensimmäinen koelypsy oli 41,8 kg. Maiden on kasvanut melkoisesti ja on nyt 150 cm korkea, myös runkoon on tullut poweria hieman lisää.

23.7.2010
Maiden palasi hoitolehmistä viimeisenä kotiin, vasta kesällä sen jälkeen kun se oli Huitilla laitettu umpeen. Maiden näkyy tehneen ihan mukavan toisen lypsykauden tuotoksen ja nyt on peukut pystyssä että kolmannelle lypsykaudelle päästäisiin hyvissä merkeissä. Maidenin odotetaan poikivan Baxterista 23.8.2010.

20.8.2010
Maidenin kolmas poikiminen jouduttiin käynnistämään, koska Maiden päätti halvaantua jo ennen laskettua aikaa. Lehmästä ei oikein löytynyt selvää vikaa, mutta kalkki kuitenkin auttoi tilannetta. Eläinlääkäri epäili alkavaa juoksu-tusmahaongelmaa ja halusi siksi käynnistää poikimisen, että olisi mahdollista tehdä leikkaus tarpeen vaatiessa. Pari päivää piikistä näki päivänvalon RUSKEAvalkoinen lehmävasikka! Ensimmäinen ajatus oli, että tässä on ayrshirealkio-vasikka, mutta tarkempien selvitys-ten jälkeen päädyttiin siihen että vasikka on, juuri niin kuin pitikin, Baxterista.
Maiden on pikkuhiljaa kuntoutunut ja alkanut syödä paremmin, mutta karsinassa se saa vielä asustaa jonkin aikaa. Tänä aamuna pääsi Maiden jo ekaa kertaa reippailemaan sen verran, että kävi lypsyasemalla lypsettävänä. Karsinaan palattuaan se ryhtyi heti pistelemään kuivaa heinää ja apetta, joten nyt näyttää paremmalta. En kuitenkaan vielä tuuleta isommin, sillä meillä näyttää mustille kolmas poikiminen olevan tavalla tai toisella kohtalokas. Todista, Maiden, tämä vääräksi!

29.12.2010
Maiden on tosiaan tehnyt parhaansa todistaakseen pahat epäilykseni vääriksi, sillä se on ollut erinomaisessa kunnossa poikimisensa jälkeen: keskisolut ovat olleet vain 19 eikä edes sorkkahoidossa löytynyt mitään huomautettavaa. Paras koelypsy on ollut vain 36,5 kg, mutta vastineeksi Maiden pamahti tiineeksi heti ensimmäisellä yrityksellä ja nyt sen odotetaan poikivan Maxlifesta 21.8.2011.

31.1.2011
Maiden myytiin eloon 16.1.2011. Alla oleva kuva on otettu vähän ennen uuteen kotiin lähtöä, sontakone (köh) huilissa kovan pakkasen vuoksi.